I mammas mage

2 Jun

Hundratusentals nyfödda förlorar sina mammor varje år, när de som bäst behöver dem. Därför värnar Unicef lika mycket om gravida kvinnor som om barnen och arbetar med att utveckla mödravården runt om i hela världen.

Mödravård i Sierra Leone NYHQ2010-0999

UNICEF/Olivier Asselin

Hundratusentals kvinnor dör under graviditet och förlossning, majoriteten lever i utvecklingsländer och en stor del i Afrika. Risken att dö i samband med graviditet eller förlossning i Sverige är en på 17 400. För en kvinna i Niger är risken en på sju.

Kvinnans hälsa är livsavgörande. Undernäring och sjukdom ökar risken för skador och komplikationer under graviditet och förlossning och gör även barnet sjukt. Bebisar som förlorar sin mamma under förlossningen löper större risk att dö under sitt första år. Ungefär hälften av kvinnorna i utvecklingsländerna föder sitt barn under primitiva ohygieniska förhållanden utan hjälp av sjukvårdspersonal. Mödradödligheten beror i de flesta fall på blödningar, infektioner eller för högt blodtryck. Komplikationer till följd av farliga aborter är också ett problem.

En graviditet och förlossning för alltid med sig vissa risker, men många av dessa går att undvika. En del är att ökad tillgång till välutrustade vårdinstanser med utbildad personal. En annan del är utbildning kring oplanerade graviditeter. Att dessutom informera om vikten av mödravård och professionell hjälp under förlossningen är ytterligare en viktig faktor.

Det senaste decenniet har Unicef arbetat för att stärka kvinnors position i samhället. De jobbar för att ge fler flickor utbildning och förhindra barnäktenskap. Dessutom utbildar de ungdomar om bland annat prevention och hälsa. I länder som saknar tillräckligt med utbildad personal finansierar Unicef utbildningar för sjuksköterskor och barnmorskor och förser dem med så kallade barnmorskepaket. Paketen innehåller allt som behövs för att förlösa 50 kvinnor. Unicef arbetar tillsammans med regeringar och andra organisationer för att sprida kunskap om förlossningar så att födslar i hemmet kan assisteras av lokala kvinnogrupper eller andra med förlossningsutbildning.
En bättre värld för jordens barn börjar redan i mammas mage!

Vill du veta mer? Då kan du läsa här. Eller ta en titt i Unicefs gåvoshop om du känner att du vill hjälpa till!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: