Äppelfrossa

16 Okt

Det är ganska härligt med hösten ändå. Plocka bär och svamp. Skörda grönsaker. Och så alla äpplen. Vårat träd är fortfarande för litet för att ge en ordentlig skörd, men nu finns äntligen svenska äpplen i affären! De går ju inte att jämföra med de andra sorterna som ligger där året runt. Dessutom hade jag turen att få en kasse med äpplen av mamma och pappa när de var på besök. Så nu frossar vi i äpplen här hemma. Äppelkräm. Torkade äpplen. Äppelkaka. Äppeldricka. Inlagda äpplen. Listan med gósaker kan göras lång, men till det räckte mina äpplen.

Äppeldricka med kanel.

2 kilo äpplen
1 citron
1,5 liter vatten
2 kanelstänger
1 msk citronsyra
1,5-2,5 dl strösocker/liter avrunnen saft

Skär bort fnas och eventuella skador från äpplena. Skär citronen i skivor. Häll vatten i en stor rostfri bunke. Lägg i citronskivor, kanelstänger och citronsyra. Riv äpplena grovt och blanda ner i vattnet. Täck med plastfolie och låt stå i kylen ett dygn. Rör om då och då. Sila fruktmassan, mät upp saften och tillsätt socker. Hur mycket socker som behövs beror naturligtvis på tycke och smak och hur söta äpplena är så prova dig fram!
Späd drickan med vatten om den känns för koncentrerad.

Inlagda äpplen med smak av kanel och mynta

1 kg äpplen
0,5 dl limejuice
3-4 kvistar färsk mynta
2 kanelstänger
2,5 dl socker
2 dl vatten

Lös upp sockret i vatten och limejuice. Skala äpplena och skär i klyftor. Lägg alla ingredienser i en stor panna. Koka upp och låt småputtra på låg värme tills äpplena mjuknat. Koka inte för hårt, då blir äpplena mosiga! Häll upp på burkar och förslut. Perfekt att servera med lite grädde eller glass!

Skala och skiva äpplen. Häng på en grillpinne eller tråd och låt torka. 

Godaste äppelkakan

200g smör
2,5 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk
0,5 dl grädde
2 tsk vaniljsocker

3-4 äpplen
kanel
socker

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen under omrörning. Blanda ner de torra ingredienserna och tillsätt sist vätskan.  Häll smeten i en smord form. Skala och klyfta äpplena och vänd den i kanel och socker. Tryck ner klyftorna i kakan. Strö ev över lite pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, i ca en timme. 

Äppelkräm

0,5 kg äpplen
5 dl vatten
1,5 dl socker
ev 1 bit kanel
2 msk potatismjöl

Skala , kärna ur äpplena och och skär dem i mindre bitar. Koka upp vattnet med sockret och kanel. Lägg i äppelklyftorna. Koka äpplena mjuka. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och häll ner redningen under omrörning. Låt krämen sjuda upp och ta den sedan av värmen. Njut sen tillsammans med kall mjölk.

Vad brukar du göra med höstens alla härliga äpplen?

Annonser

3 svar to “Äppelfrossa”

  1. Kors och Tvärs 19 oktober, 2012 den 04:04 #

    Oj vad du frestar! Min favoritäppelkaka är ett recept som jag fått av Lena Birath. Det är bäst 🙂 Men i år har vi bara fått skruttäpplen, så det har inte blivit bakat alls…. Ha det härligt Kram

    • smattgorgott 21 oktober, 2012 den 04:39 #

      Det är härligt med äppelkakor! Du får baka din och komma och hälsa på så får vi se vilken som är godast 😉 Ha det bra du med! Kram

Trackbacks/Pingbacks

  1. En magiskt chokladtårta! | Smått gör gott - 20 augusti, 2014

    […] På dessertbordet fanns även äppelkaka, receptet på den finns här […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: