Veckans goding – polkagrisen

29 Okt

Måndag hela veckan. Det är tur att det inte är det. Eller? Helgens roligheter är över och det känns som en evighet innan hela familjen är ledig igen. Kanske är det just en dag som denna som behöver någonting lite extra. Någon liten go´bit som lyser upp dagen en smula. Så får det bli. Måndagar får bli en dag med fokus på något extra gott, idag får det bli polkagrisens dag.

Amalia Eriksson blev änka när hennes dotter bara var någon vecka gammal. För att kunna försörja dig och sin dotter ansökte hon om att få öppna ett sockerbageri. 1859 var året då Amalia fick fick tillstånd att börja tillverka karameller i Gränna. Detta var något ovanligt då kvinnor sällan arbetade utanför hemmet och änmindre drev företag. Hon blev i och med detta även en av Sveriges första kvinnliga företagre. Så startade tillverkningen av de första polkagrisarna. De var till en början små bitar som bakades till bröllops- och begravningskonfekt. Polkagrisstängerna tillverkades bara inför högtider.

Bild lånad från google.

Amalia var länge ensam om tillverkningen, men i och med den ökade efterfrågan dök flera polkagrisbagare upp. Amalia dog 99år gammal, men hennes dotter fortsatte med verksamheten. Idag finns ett dussin bageri i Gränna, och det bakas tusentals polkagrisar om dagen. Varje år hålls även VM i polkagrisbakning i den lilla staden.

Man tror att polkagrisen har uppkallats efter dansen polka, som på den tiden var populär. Och en sötsak ska ha kallats gris, vilket kan ha bidragit till namnet. En polkagris består av vatten, socker, pepparmint, glukos och ättika. Den äkta polkagrisen är röd- och vitrandig. Idag finns massor med smaker att välja på, te.x. tuttifrutti, jordgubb, båbär och lakrits.

Världens största polkagris tillverkades inför en festival i Gränna 2003 av Franssons bageri. Den vägde 2,3 ton och var 2,024 m lång.

Bild lånad från google.

Nu när du vet allt om polkagrisen är det bara att börja tillverka egna. Jag provade förra julen, inte enkelt, men gott blev det! Och det ska definitivt göras ett nytt försök innan året är slut.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: