Veckans goding – lakrits

5 Nov

Lakrits. Lakrits är alltid gott. Det tillhör definitivt till ett av mina favoritgodisar. I Sverige äter vi minst dubbelt så mycket lakrits som i de andra nordiska länderna. Det uppskattas att vi stoppar i oss ungefär ett kilo per person varje år. Lakrits är en massa som framställs ur lakritsroten. Naturlig lakrits är söt. För att få saltlakrits tillsätts salmiak. Europas lakritsproduktion sker främst i Spanien, Italien och Turkiet.

Förr användes lakritsroten som en medicinalväxt då man trodde att Glycyrrhizinsyran som finns i lakritsen kan vara cancerförebyggande. Lakritsroten såldes på apoteket fram till 1970-talet. Man bör dock vara försiktig med lakrits eftersom en överkonsumtion kan leda till förgiftning.

Varje år hålls en lakritsfestival i Sverige till alla lakritsälskares förtjusning.

Bild från spisa.nu

Förra året gjorde jag lakritstryffel. Hur gott som helst! Och enkelt. Det är bara att hacka 200g choklad av valfri sort och 1 dl hårda lakritskarameller (jag valde turkisk peppar). Koka upp 1 dl grädde och slå över. Rör till en slät massa. Låt svalna i kylen någon timme och rulla sen degen till små bollar. Om man vill kan man sen rulla dom i socker, kakao, eller varför inte något fint strössel?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: