Veckans goding-lussekatten

26 Nov

Sista veckan innan advent. Nu börjar det bli dags att baka både lussekatter och pepparkakor. Lussekatten är inte vilken bulle som helst utan det verkar finnas mycket mystik runt detta saffransgula bakverk.

Legenden om lussekatten kan ha sin början i 1600-talets Tyskland. Sägnen talar om att djävulen, i skepnad av en katt, ska ha gett barn smisk, medan Jesus i form av ett barn delade ut bullar för att skydda dem. Bullarna färgades gula av saffran och var vanligen formade som ett solkors för att skrämma bort den ljusskygge djävulen och istället locka tillbaka solen. Bullarna ska ha kallats lussekatter eftersom de användes för att hålla Lucifer borta.

Om man kollar på den svenska lussekattens historia så talar många mytologer om bullen som en avbild av gudinnan Frejas favoritkatt. I gravlämningar från vikingatiden ska man ha hittat offerbröd som stödjer denna teori. Brödet ska även ha används för att blidka solens makter när mörkret är som djupast runt Lucia.

Andra sägnen talar om hur saffransbrödet fick ligga framme hela julhelgen och torka för att kunna sparas till vårarbetet började. Brödet var då välsignat och julens kraft överfördes genom brödet till djur, växter och människor under sommaren.

bild lånad från Mira Moln.

Hur nu än lussekatten uppkom så är det något som hör advent och julen till.
Jag tycker själv att de vanliga S-formade lussekatterna tenderar att bli lite torra så jag fyller gärna mina med vit choklad, vanilj, eller mandelmassa. Vilken sort jag ska göra i år har jag inte riktigt bestämt mig för men jäst har jag inhandlat så ett bullbak blir det någon av de närmaste dagarna!

Hur gör du för att få de där saftiga, helt perfekta lussebullarna?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: