Veckans goding – kanel

3 Dec

Här hemma har det julpyntats och bakats. Snön har äntligen kommit och julstämningen börjar ge sig till känna. Så var det ju det där med tiden. Den räcker inte riktigt till alla gånger och jag har därför inte hunnit uppdatera er om gosaker och pyssel som pågått här hemma.
Idag är det dags för veckans goding så ska jag försöka ta lite bilder och uppdatera er med annat pyssel framöver!

Bild lånad från google.

Bild lånad från google.

Kanel i sig är väl kanske ingen goding, men så här i juletider är det verkligen en krydda som måste finnas hemma i skåpet. Det finns så mycket gott kanel kan användas till! Kanelbullar. Godis. Äppelrätter. Till risgrynsgröt. Och naturligtvis pepparkakor!

Kanel tillhör en av de tidigast använda kryddorna. Grekerna ska ha använt den flera år f Kr. Äkta kanel (Cortex Cinnamomi zeylanici) kommer från trädet med samma namn, Cinnamomum verum. Den växter vilt i södra Indien, Indonesien, Kina, Madagaskar, Seychellerna och Sri Lanka och odlas runt om i Asien, Afrika och Amerika. Torkad och hoprullad bark från träden ger kanelstänger och torkad bark mals för att få ett fint kryddpulver.

Ett tips till alla er där ute som är i julgodistillverkartagen. Förra julen kokade jag kola som jag blandade i ett par teskedar pepparkakskryddor i. Mums, om man som jag gillar pepparkakssmaken!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: