Pepparkakans dag

9 Dec

Även denna spröda, kryddiga lilla kaka i form av hjärtan, grisar, stjärnor, granar, gubbar och gummor har fått en egen dag. En kaka kryddad med kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika.
Historien om pepparkakor sträcker sig tillbaka till 1300-talet då kakorna ska ha bakats av nunnor i medicinskt syfte. Denna tids pepparkakor ska även ha kryddats med peppar, anis, fänkål, cederolja och pomeransskal. De romerska krigarna i Mesopotamien ska ha fått med sig pepparkakan ut i fält, då den var mycket hållbar och inte möglade.

Som kring många kakor som funnit långt tillbaka i tiden finns en del myter om pepparkakan. En är att pepparkakan är en önskekaka. Det var under medeltiden som leken att knäcka en pepparkaka uppkom. Leken går ut på att man ska hålla en pepparkaka i sin öppna handflata, för att sedan med den andra handen knacka lätt på kakan. Delar den sig i tre delar innebär det att man får önska sig något tyst för sig själv och önskningen går då i uppfyllelse.

En annan myt är att man bli snäll av att äta pepparkakor. Denna uppstod då det sägs att Unionskungen Hans som regerade 1497-1501 hade ett hemskt humör. Hans doktor ska då ha ordinerat pepparkakor så att han skulle bli glad. Om den ilskne konungen blev snäll är det nog ingen som säkert vet.

På 1500-talet blev pepparkakan en handelsvara. Den såldes mest i medicinskt syfte men även för att de var så goda. De importerades från Nürnberg, Tyskland, som länge varit ett viktigt centrum för pepparkakstillverkning. För att forma pepparkakorna användes formar utsnidade av trä, men i takt med industrialismen började formarna som vi använder idag att tillverkas. Hjärtformen symboliserar kärlek, grisen symboliserar livets välfärd och änglarna symboliserar människans godhet.

På 1800-talet blev det möjligt för de allra flesta att köpa de ingredienser som behövs för att baka pepparkakor och de började bakas till jul då man ställde till med storkalas.

Vill man göra något ännu mera kreativt av sina pepparkakor så kan man göra ett hus, eller ett slott kanske? Jag har iallafall letat på lite bilder för att inspirera både er och mig om ni blir sugna på att pyssla!
Untitled

Annonser

Ett svar to “Pepparkakans dag”

  1. Kors och Tvärs 23 december, 2012 den 08:43 #

    Massa God Jul kramar till er alla tre ❤ /Anette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: