Barn borde få vara barn

1 Okt

Nu är det dags att vi tar del av UNICEFs arbete igen. Den här gången tänkte jag berätta om ett tungt men väldigt viktigt arbete de gör. Den här gången ska vi kolla närmre på deras arbetet för att stoppa användande av barnsoldater.

Krigsstrategierna idag handlar till stor del om, förutom att döda, misshandel och våldtäkt. Moderna massförstörelsevapen och hänsynslösa, långdragna inbördeskrig har fört striderna närmare de civila. Skolor, sjukhus, vattendrag och ofta hela byar bombas för att förhindra de civilas överlevnad. Cirka 90% av dödsoffren är civila och ungefär hälften av dessa är barn.

I samma takt som billiga och lätthanterliga automatvapen har utvecklats under de senaste decennierna har användande av barnsoldater ökat. Barn rekryteras under tvång av arméer för att användas som soldater, tjänstefolk eller prostituerade. Det är inte ovanligt att de i samband med rekryteringen tvingas döda sin familj, allt för att minimera risken att de rymmer hem igen. Barn används efter som de är lättare att manipulera än vuxna och eftersom de är mycket billigare i drift. De används ofta till uppdrag som de vuxna inte kan eller vill genomföra. Ett exempel är att röja minfält för att bana väg för väpnade trupper.

Att utnyttjas som barnsoldat har naturligtvis katastrofala konsekvenser för barnens psykiska och fysiska hälsa. De skottskadas, lemlästas, torteras och våldtas. De drabbas ofta av sexuellt överförbara sjukdomar och risken för drogberoende är stort.

Uppskattningsvis utnyttjas runt 300 000 barn runt om i världen som soldater. UNICEF jobbar hårt för att förändra attityden gällande barnsoldater hos makthavare och krigsherrar. De förhandlar med dem om att släppa barnen och naturligtvis för att stoppa all nyrekrytering. Under de senaste 15 åren har man lyckats hjälpa drygt 100 000 barn i totalt 15 länder att återvända till sina hem och till i bästa fall överlevande familjemedlemmar. UNICEF finns på plats för att hjälpa till med återföreningen och för att se till att barnen får hjälp att bearbeta sina trauman och att de återanpassas in i samhället.

I juni 2012 undertecknade Burmas regering och FN en överenskommelse om att alla barnsoldater ska släppas. Regeringen ska avbryta rekryteringen av barn och befria de tusentals barn de använder idag. Totalt har 176 barn befriats, senast i augusti släpptes 68 stycken, den största frisläppningen sen överenskommelsen undertecknades. UNICEFs chef i Yangon, Shalini Bahuguna, uppmanar nu den Burmesiska regeringen att öka takten så att resten av barnsoldaterna släpps så snart som möjligt. FN och UNICEF uppmanar även andra väpnade grupper i Burma att släppa sina barnsoldater och sluta rekrytera nya.

Bild lånad från UNICEF.

Bild lånad från UNICEF.

Tycker du också att UNICEF gör ett viktigt arbete och vill stödja detta? Här kan du läsa om hur du på flera sätt kan visa ditt stöd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: